Vertrouwen op je immuunsysteem? Waarom dan juist vaccineren slim is
vertrouwen op immuunsysteem

“Ik vertrouw op mijn eigen immuunsysteem.”. Het is een uitspraak die je tegenwoordig veel hoort, meestal uitgesproken door mensen die er voor kiezen zich niet te laten vaccineren. Men is van mening dat het immuunsysteem zelf een virus de baas moet zijn en het lichaam zelf moet genezen van deze virusinfectie. Hiermee wordt de suggestie gewekt dat medicatie en vaccinatie niet nodig is of zelfs onnatuurlijk is. Hoewel deze gedachtegang begrijpelijk is en op het eerste gezicht wellicht logisch klinkt, is het eigenlijk een verkeerde en in sommige gevallen zelfs gevaarlijke aanname. In dit blog probeer ik je uit te leggen waarom. Dit doe ik aan de hand van een vergelijking.

Immuunsysteem en afweersysteem: Twee verschillende onderdelen van onze weerstand

Immuunsysteem, afweersysteem en weerstand. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar eigenlijk klopt dit niet en is dat alles behalve handig. Om goed te begrijpen hoe jouw lichaam zichzelf verdedigt tegen ziektes, is het belangrijk om te weten welke term voor wat staat en hoe dit precies werkt. De weerstand is de verzamelnaam voor de algehele bescherming van je lichaam tegen ziektes, virussen en infecties. De weerstand kun je vervolgens opdelen in twee onderdelen: je afweersysteem en je immuunsysteem.

afweersysteem: eerste linie van de weerstand

Het afweersysteem: je eerste linie van verdediging

Je afweersysteem kun je zien als je leger- of politiemacht. Het handhaaft de orde in je lichaam en zorgt ervoor dat ziekmakers zoals bacteriën en toxines (gifstoffen) je lichaam niet kapot maken. Zie de bacteriën en toxines als een agressieve invasiemacht die duidelijk zijn aanwezigheid kenbaar maakt en die direct de aanval opent. Denk bijvoorbeeld aan een groep voetbalhooligans die besluiten de stad kort en klein te slaan. Op dat moment grijpt de politie of ME in om dit een halt toe te roepen. Dit is redelijk recht toe recht aan en hoe gezonder jij leeft (dankzij onder andere voeding, sporten en beweging), hoe meer het afweersysteem kan doen en hoe beter je deze buitenlichamelijke invasiemacht de baas kan zijn.

Je immuunsysteem: de legertop en de supervisor van onze weerstand

Waar het afweersysteem het leger is, is je immuunsysteem de legertop. Daar worden alle beslissingen genomen en strategieën bepaalt om het leger naar de overwinning te leiden. Dit kan de legertop niet zonder informatie. Informatie is dus van cruciaal belang om het leger en zijn soldaten de juiste instructies te geven wanneer en hoe zij moeten ingrijpen bij een aanval of bedreiging.

Vertrouwen op je immuunsysteem? Waarom dan juist vaccineren slim is 3

Een versimpelde vergelijking

Voorbeeld: Je kan een gigantisch sterke vesting hebben met een groot sterk leger. Maar wat de legertop misschien niet weet, is dat er figuren rondlopen met bijvoorbeeld een rode button die kwaad in de zin hebben. Op een gegeven moment besluiten de figuren met de rode button toe te slaan en delen een gevoelige klap uit aan de vesting. Misschien zelfs wel een fatale klap omdat niemand de aanval zag aankomen. Men is volledig verrast en de figuren met de rode buttons brengen enorme schade toe aan wat het leger juist moest beschermen.

Nu de aanvallers bekend zijn – en er van uitgaande dat het leger nog goed genoeg functioneert – heeft de legertop informatie: de figuren met de rode buttons zijn een bedreiging. Vanaf nu geeft de legertop de soldaten (het afweersysteem) de opdracht de figuren met een rode button aan te vallen en hen te stoppen voordat ze nog meer schade aanrichten. Als het leger sterk genoeg is en de figuren met de rode button weet te verslaan, dan weet de legertop in het vervolg dat figuren met een rode button gevaarlijk zijn en zal voortaan de soldaten op tijd inzetten om deze dreiging het hoofd te bieden. De legertop wijst dus in feite de vijand aan en geeft instructies hoe deze te lijf te gaan.

weerstand

Als alles goed gaat en het leger (soldaten) is sterk genoeg, dan weet men de schade beperkt te houden en kan dit weer hersteld worden. Maar denk je eens in: wat als de legertop nu extra informatie (intel) in handen had gekregen dat er een bedreiging is van figuren met rode buttons? Dan had de legertop de soldaten alvast deze instructies kunnen geven en was de grote verrassingsaanval van de figuren met rode buttons eerder tegen gehouden. Grote schade is vervolgens voorkomen.

Vervang nu eens de soldaten door ‘afweersysteem’, de legertop door ‘immuunsysteem’ en de figuren met een rode button door ‘virus’. Dit is namelijk precies hoe onze weerstand werkt. Agressieve indringers worden tegengehouden door ons afweersysteem en geniepige terroristische aanvallen door het virus worden nauwlettend in de gaten gehouden door ons immuunsysteem en deze past zich aan naarmate de situatie verandert.

Zelflerend immuunsysteem

Het immuunsysteem is dus zelflerend. Echter heeft het immuunsysteem daarvoor dus informatie nodig om te kunnen leren en ontwikkelen. Nu terugkomende op het voorbeeld van het leger. De intel die de legertop krijgt, is cruciaal om goed de boel te kunnen beschermen. Die informatie wordt verkregen door te volgen wat er gebeurt en daarop te reageren, maar ook door tips en informatie (intel) te verzamelen.

Met extra informatie is de legertop vele malen efficiënter en wordt voorkomen dat men achter de feiten aanrent en daardoor wellicht te laat reageert op een bedreiging. Vervang het woord informatie/intel nu eens door ‘vaccin’. Want dat is precies wat het vaccin is voor ons immuunsysteem: informatie. Informatie waarmee ons immuunsysteem tijdig ons afweersysteem kan inlichten wat de bedreiging is en wie de vijand is zodat deze ook gestopt kan worden voordat er ernstige schade wordt aangericht.

Vaccin wel of niet

Voordeel van een vaccin boven besmet raken

Het voordeel van een vaccin (de intel) is dat onze weerstand wordt blootgesteld aan een kleine gerichte aanval die te klein is om grote schade aan te richten, maar die wel genoeg is om het immuunsysteem te laten leren wat de bedreiging is en waarop gelet moet worden. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen het virus ‘in het wild’ op te lopen en zonder intel het virus te verslaan, maar je neemt hier wel een gok mee.

Je hebt in het wild namelijk geen invloed op de grootte van de aanval en deze zou dus zomaar je immuunsysteem en totale weerstand compleet kunnen overrompelen. Ook als je afweersysteem (leger) hartstikke sterk is. De legertop/immuunsysteem weet immers nog niet wie de vijand is en hoe deze te werk gaat.

Corona: Vertrouw je op je immuunsysteem? Neem dan het vaccin

Vertrouw je op de capaciteit van je immuunsysteem in tijden van Corona? Dan adviseer ik je juist het vaccin te nemen zodat je juist je immuunsysteem een tactisch voordeel geeft voor wanneer je blootgesteld wordt aan het virus in het wild zodat de schade aan je gezondheid beperkt blijft.

Hoe je het ook wendt of keert: ons immuunsysteem leert op allebei de manieren (vaccinatie of in het wild) uiteindelijk hoe het virus te lijf gegaan moet worden en beide manieren zijn dus eigenlijk ‘natuurlijk’. Het verschil is alleen dat je bij een aanval in het wild geen enkele intel tot je beschikking hebt en dat het risico op meer schade aan je gezondheid groter is, dan bij het vaccin.

vaccinatie

Disclaimer

Uiteraard is virologie en hoe onze weerstand werkt nog wel een stukje complexer dan hierboven beschreven. Die complexiteit zorgt ook voor de nodige uitzonderingen hier en daar. Daarnaast zijn er inmiddels vele verschillende ‘buttons’ in omloop bij het coronaleger dankzij de vele mutaties. Of je uiteindelijk je laat vaccineren of niet is aan jou. Maar weet wel dat je immuunsysteem het sowieso zelf en natuurlijk doet: of dat nu middels een vaccin of via een echte virusinfectie is.

Wil je meer informatie over vaccinaties en Covid-19 vanuit betrouwbare bronnen met een wetenschappelijke basis. Neem dan een kijkje op Covidwiki.nl.

FitBewust Personal Coaching. Personal Training voor iedereen in:
Heemskerk
Beverwijk
Castricum
Assendelft

9 november 2021

Slecht dieet

Slecht dieet: 10 eigenschappen

vertrouwen op immuunsysteem

Vertrouwen op je immuunsysteem? Waarom dan juist vaccineren slim is

waarom val ik niet af

Waarom val ik niet af? 4 redenen (eigenlijk maar 1)

Buikvet verbranden met oefeningen

Buikvet verbranden met oefeningen?



Geïnteresseerd?

Personal training in Heemskerk of Beverwijk

Ben jij toe aan personal training in Heemskerk of Beverwijk? Bij FitBewust Personal Coaching zit je dan op de juiste plek voor een personal trainer.

Wil je mijn hulp of advies of wil je mij inhuren voor groepslessen? Ga dan naar de contactpagina en stuur mij een bericht! Bellen of mailen mag natuurlijk ook!

Scroll naar boven