Buikvet verbranden met oefeningen?

Met welke oefeningen kun je het beste buikvet verbranden? Een heleboel mensen gaan het antwoord niet leuk vinden om te lezen. Ik ga je namelijk iets vertellen wat je liever niet hoort, maar wat wel belangrijk is om te weten.

Eén van de meest opgegeven redenen om aan lichaamsbeweging te doen is omdat men van haar of zijn buik af wil. Daarom zijn buikspierkwartiertjes altijd mateloos populair en om heel eerlijk te zijn: behoorlijk zinloos als het gaat om buikvet te verliezen. En daarmee is de aap uit de mouw: Er zijn geen oefeningen die buikvet verbranden.

Buikspieren trainen

Er wordt altijd enthousiast gereageerd op buikspieroefeningen want dat is goed! Die buik moet weg! Ik help onmiddellijk mijn klanten uit deze droom en ook jou beste lezer, als je dit ook denkt. Buikvet verbranden door buikspieroefeningen en ‘coretraining’ is namelijk zo goed als onmogelijk. Of beter gezegd: lokaal vet verbranden doe je niet door dat specifieke vette gedeelte te trainen.

Wat je wél moet doen voor vetverbranding

Je lichaam en dus je genetische bouw bepalen waar en wanneer vet verbrand wordt. In de praktijk vallen mensen vaak als eerst af in hun gezicht en pas als laatste rond de buik en/of heupstreek. Als ik dit slechte nieuws breng, krijg ik vaak een geschrokken blik gevolgd door de vraag ‘wat moet ik dan?’ Het antwoord is simpel, maar dat betekent niet dat het gemakkelijk is.: Je voedingspatroon aanpassen.

Vet wegbranden

Wil je buikvet verbranden, dan moet je consequent in een negatieve energiebalans zitten. Dat betekent minder calorieën binnenkrijgen dan dat je gebruikt. Calorie is de eenheid die gebruikt wordt om de hoeveelheid energie die we tot ons nemen en die we gebruiken om te leven uit te drukken.  Alles wat wij eten en drinken bevat dus calorieën.

Als je elke dag (te)veel calorieën tot je neemt, wat met gemaksvoeding en ongezonde snacks heel gemakkelijk gaat, valt daar onmogelijk tegenop te trainen. Calorieën verbranden gaat vele malen langzamer dan calorieën eten of drinken. Dus doe wat aan je voedingspatroon!

Eet veel groente (want hoog in volume, laag in calorieën en hoog in vezels en vitaminen), vermijd te lekker eten wat je uitnodigt tot dooreten, eet gevarieerd en verzadigd, drink genoeg water en eet eiwitrijk. En bovenal: vermijd meuk!

calorieën verbranden

Wonderpillen om buikvet te verbranden

Hoe zit het dan met al die wonderpilletjes en middelen die beloven je buikvet te verbranden? Leugens! Stuk voor stuk. De methode die ik boven omschrijf is niet populair. Het vereist namelijk discipline, tijd en een levensstijlaanpassing.  De verleiding van een wondermiddeltje dat je in 1x een droomlichaam geeft is heel verleidelijk, maar als dat werkelijk had bestaan, had ik zelf ook dit pilletje enthousiast genomen en had ik dit blog niet hoeven schrijven.

Afslankpillen

Buikvet sneller verbranden

Is het proces van buikvet verbranden te versnellen? Ja, maar dat vereist een combinatie van het bovenstaande gecombineerd met cardiotraining waarbij zowel armen en benen gebruikt worden. Daar vertel ik je graag meer over op een persoonlijk intakegesprek.

FitBewust Personal Coaching: Personal Training en coaching voor iedereen in:
Heemskerk
Beverwijk

Zwanger, training en voeding

Ik train regelmatig dames op weg naar een gezondere leefstijl en een fijnere mindset waarbij ze zich lekkerder in hun vel voelen. Ook heb ik weleens te maken met dames die zwanger zijn. Zo’n iemand heeft – geheel terecht en begrijpelijk – nogal wat vragen.

Waar moet je op letten bij training en voeding? Zijn sommige oefeningen gevaarlijk voor de baby? Wat kun je beter niet doen of welk eten moet je vermijden? In deze blog geef ik je antwoord op deze belangrijke vragen.

Zwanger Training en Voeding

Zwanger en trainen

Een geruststelling is dat je tijdens de eerste 3 maanden van je zwangerschap gewoon nog alles kan doen qua training. Daarna is het handig om de volgende richtlijnen/regels aan te houden.

1: Zwanger? Krijg het niet te warm

Om de foetus te beschermen is het belangrijk dat je je lichaamstemperatuur niet te hoog laat worden. Dit betekent dat High Intensity Interval Trainingen (HIIT) niet aan te raden zijn en dat je ook met intensieve (cardio)trainingen moet oppassen. Een goede richtlijn is je hartslag in de gaten houden. Probeer deze onder de 140 slagen per minuut te houden. Heb je geen hartslagmeter tot je beschikking, voorkom dan gewoon dat het zweet over je lijf loopt.

2: Blijf gehydrateerd

Een andere manier om je temperatuur onder controle te houden is door genoeg water te drinken. Sowieso hebben veel mensen baat bij regelmatig water drinken, daar hoef je niet zwanger voor te zijn. Maar als je zwanger bent, is het een belangrijk hulpmiddel om je lichaamstemperatuur onder controle te houden.

3: Vermijd isolatie van de rechte buikspieren

Je hoeft niet bang te zijn om de buikspieren aan te spannen tijdens je oefeningen zoals bijvoorbeeld bij een squat of een deadlift. Dit kun je gewoon veilig doen. Je moet alleen wel oppassen met isolerende oefeningen die alleen de rechte buikspieren trainen. Denk hierbij aan de welbekende crunches en sit-ups maar ook de minder bekende jack-knife en leg-raises. Schuine buikspieren kunnen wel zonder problemen geïsoleerd getraind worden.

4: Vermijd unilaterale oefeningen van het onderlichaam

Unilateraal is een heel mooi woord voor ‘aan één kant’. Naar gelang de zwangerschap vordert, wordt het kraakbeen bij de bekken zachter en flexibeler. Dit om zo het uiteindelijke baren van de baby te vergemakkelijken. Hierdoor worden de bekken iets minder stabiel en dat wil je natuurlijk niet verergeren door de bekken aan één kant te belasten. Vermijd dus onderlichaamoefeningen die de stabiliteit uitdagen zoals (walking) lunges, split squats en pistol squats.

5: Vermijd het trainen van de adductoren

De adductoren zitten aan de binnenkant van je benen. Wanneer het eenmaal zover is dat de baby komt, wil je dat het daar zo ontspannen mogelijk is. Het helpt dan niet als de spieren aan de binnenkant van je benen onder spanning staan (tonus).

6: Moederinstinct heeft altijd gelijk

Dit is wellicht de belangrijkste regel/richtlijn van allemaal. Als iets voor jou niet veilig/goed voelt tijdens het trainen, doe het dan niet. Tijdens de zwangerschap heeft het moederinstinct altijd gelijk en daarmee ga je niet in discussie.

Zwanger en voeding

Zwanger en voeding

Als je zwanger bent, hoeft er qua voeding niet heel veel te veranderen, maar er zijn wel een aantal heel belangrijke zaken waar je echt op moet letten. Je hoeft niet voor twee te eten, maar het kan zijn dat je wel iets meer honger/behoefte hebt tijdens de zwangerschap. Eet naar behoefte, maar kilo’s chocolade en slagroomgebak zijn echt niet nodig voor extra energie.

Verwarm je eten goed en eet meer groente (denk aan 300 tot 400 gram) en fruit voor de broodnodige vitamine C en foliumzuur. Daarnaast zijn goede multivitaminen aan te raden naast je voedingspatroon. Helemaal in het eerste tremester is dit belangrijk.

Voeding die je volledig dient te mijden tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap moet je de volgende voeding volledig vermijden voor de gezondheid van je kindje:

  • Rauw of koud geserveerde dierlijke producten zoals bijvoorbeeld carpaccio, vis en ei
  • Zachte kazen en ongepasteuriseerde melk
  • Paté
  • Alcohol

Met deze richtlijnen kun je jezelf goed redden tijdens de zwangerschap. Mocht je toch extra hulp willen, vraag dan gerust een gratis intakegesprek aan en dan kijken we samen hoe ik je verder kan helpen.

FitBewust Personal Coaching is actief in:
Heemskerk
Beverwijk

Verkeerd bewegen?

Bij een hoop mensen leeft het idee dat wanneer zij verkeerd bewegen, zij allerlei klachten kunnen krijgen. Maar bestaat er wel zo iets als ‘verkeerd bewegen’?

Verkeerd bewegen bestaat eigenlijk niet

Als het lichaam een beweging kan maken, dan kan hij deze maken. Dan is die beweging dus niet verkeerd. Een rug kan bijvoorbeeld krommen dus waarom zou de rug krommen een ‘verkeerde beweging’ zijn? Nee. Verkeerd bewegen bestaat niet. Het lichaam is gemaakt om te bewegen en als jij dat van je lichaam vraagt, dan voorkom je juist klachten en problemen.

Verkeerd bewegen rug

Betere omschrijvingen voor ‘verkeerd bewegen’

Verkeerd bewegen bestaat dus niet, maar wat wel bestaat is te weinig bewegen, eenzijdig bewegen, onverantwoord bewegen, verkeerd belasten en onvoorzichtig bewegen. En dit zijn dan ook de veroorzakers van vele klachten. Iets oppakken met een kromme rug hoeft bijvoorbeeld geen probleem te zijn. Mits de belasting maar niet te zwaar is en de beweging niet te snel.

Als je iets met een kromme rug pakt, kun je minder goed je rompstijfheid inzetten en daardoor kun je minder kracht zetten. In deze houding kunnen je  spieren minder zwaar belast worden en is de kans groter dat je afhankelijk bent van de kleinere spieren om je ruggengraat. Als je rustig beweegt, hoeft dat geen probleem te zijn omdat je lichaam de kans krijgt om zijn grenzen aan te geven. Maar ruk jij op dat moment in één keer een veel te hoog gewicht omhoog, dan is de kans op een rugblessure erg hoog.

verkeerd bewegen houding

Verkeerd bewegen of verkeerde werkhouding?

Andere klachten komen juist voor door een gebrek aan bewegen en niet aan verkeerd bewegen. Denk bijvoorbeeld aan schouderklachten. De meeste mensen met een zittend beroep letten niet op hun houding waardoor de voorkant van het lichaam vaak meer onder spanning staat door onbewust voorover gebogen zitten en de achterkant nauwelijks spanning heeft en dus ook niet de mogelijkheid krijgt kracht te ontwikkelen.

Beweeg je daarbij ook nog eens nauwelijks dan is het wachten op schouderklachten, omdat het geheel niet goed doorbloed wordt en afvalstoffen niet afgevoerd kunnen worden. Met een beetje pech trek je ook nog eens onbewust je schouders omhoog en zit je heel de dag zo. Op deze manier ‘verkort’ je de spieren aan de bovenzijde van je rug en je nek doordat deze de ganse dag onder spanning staat. Je leert je zenuwstelsel op deze manier een nieuwe ‘normale’ houding aan die tegennatuurlijk is en die allerlei problemen met zich meebrengen.

Naast een verzwakte rompstijfheid, zijn ook verzwakte bilspieren de oorzaak van vele klachten, waaronder lage rugklachten. Deze klachten komen niet doordat je verkeerd bewogen hebt, maar doordat je te weinig bewogen hebt!

Wist je dat je lage rugklachten door lang en veel zitten gemakkelijk tegen kan gaan door elk uur even de benen te strekken? Ook elke dag een half uurtje wandelen doet al veel goede dingen omdat je bilspieren tijdens het stappen aan het werk gezet worden.

Tips om klachten te voorkomen

Verkeerd bewegen bestaat dus niet. Maar wel ondoordacht, onvoorzichtig en te weinig bewegen. En daar gaat het dus fout. Hoe kun je klachten nu voorkomen? Fitbewust geeft je een aantal tips:

1: Train met een volledige bewegingsuitslag (full range of motion)

Dit gaat vaak mis bij mensen. Vooral bij het squatten en de benchpress hebben mensen de neiging niet volledig te bewegen. Bij de benchpress laten ze de stang niet helemaal naar beneden zakken en daardoor zet men niet alle spiervezels van de borstspieren in. Bij de squat komen de meeste mensen niet verder dan een halve squat (kniebuiging) en sommigen zelfs niet verder dan een kwart. Als je niet volledig beweegt train je ook je spieren en mobiliteit niet optimaal, en dat kan problemen geven in de toekomst. Squatten is het Engelse woord voor ‘hurken’. Nu weet je meteen hoe je beter kunt squatten in de toekomst.

Squat uitleg

2: Beweeg rustig bij riskante oefeningen

Ga je flink zwaar in een bepaalde oefening of is deze oefening nog relatief nieuw voor je? Houd het tempo dan beheerst. Ga niet gelijk explosief bewegen! Blessures komen altijd van snelle bewegingen en nooit van langzame rustige bewegingen. Daarom zijn sporten met snelle dynamische bewegingen zoals balsporten meer blessure gevoelig. Je kan pas veilig explosief bewegen, wanneer je de beweging rustig 100 procent gecontroleerd kan uitvoeren. Hoe sneller je beweegt, hoe meer dit namelijk ten koste gaat van je techniek.

3: Beweeg bewust!

Sporten en fitness is niet je verstand op nul zetten! Je moet je heel bewust zijn waar je precies mee bezig bent! Welk deel van je lichaam ben je aan het trainen? Blijft je techniek puur? Beweeg je zo volledig mogelijk? Hier kan een fitness-buddy of nog beter, een Personal Trainer, je mee helpen.

ego loslaten

4: Zet je ego aan de kant!

Zware gewichten torsen staat heel stoer en het voelt lekker om te vertellen hoeveel kilo’s je kan sjouwen, maar als je te zwaar traint, is de kans groot dat je gaat compenseren en de oefening niet meer zuiver uitvoert. De kans is groot dat je dan gaat compenseren met spieren die niet uitgerust zijn voor deze taak en dat kan weer leiden tot blessures. Blijf dus scherp op je techniek letten en verzwaar pas wanneer je techniek optimaal onder controle is.

Als je deze tips in je achterhoofd houdt, zul je de kans op blessures en klachten flink verkleinen. Ook bij zogenaamde ‘verkeerde’ bewegingen.

Wil je verantwoord trainen zonder blessures of juist weer verantwoord gaan bewegen na een blessure? FitBewust Personal Coaching kan je hier mee helpen. Vraag gerust een gratis intake aan!

Corona-virus: Neem géén extra Vitamine C

Waarom extra vitamine C nemen niet nodig/handig is in strijd tegen Corona

Door de Corona-crisis is het ‘boosten van de weerstand’ een hot item geworden en er zijn al vele adviezen te vinden over het versterken van je immuunsysteem. Eén daarvan is het nemen van extra Vitamine C.

Dit advies is vooral gebaseerd op de aanname dat COVID-19 een griepvirus is. Deze aanname heb ik zelf in het begin ook gedaan. Echter is dit een misverstand.  Corona of COVID-19 is geen griepvirus, maar een variant van SARS en komt voor 87% overeen met het SARS-virus.
(https://www.mdpi.com/1999-4915/12/2/244 )

Corona is géén griep!

Er zijn op dit moment van schrijven (maart 2020) geen onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat vitamine C effectief is tegen SARS, laat staan COVID-19. Het advies om extra Vitamine C te nemen is dan ook compleet uit de lucht gegrepen.

Waar komt dit dan vandaan? Het idee is dat vitamine C, het natuurlijke afweersysteem ondersteunt door de productie van interferon te ‘boosten’. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3659258/)

Hoewel dit voor een griepvirus (influenza) geldt, ging dit anders te werk bij SARS. SARS kon namelijk niet alleen het interferon systeem ontlopen, maar het virus kon het systeem zelfs kapen. Hierdoor werd er teveel interferon geproduceerd. Dit leidt tot vele ontstekingen in de longen met mogelijk de dood als gevolg.
( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27712625 )

Corona Virus

Advies: Geen extra vitamine C nemen

Er is dus geen enkele redenen om aan te nemen dat vitamine C iets betekent tegen COVID-19 en op basis van wat we weten over SARS, zou het zelfs het probleem kunnen verergeren. Ga daarom geen enorme hoeveelheden extra vitamine C slikken. Eet gewoon gevarieerd met voldoende groenten en fruit en haal je vitamine C uit eten. Als je dat doet, is het nagenoeg onmogelijk om een vitamine C tekort te krijgen.

Er zijn helaas geen wondermiddelen die je immuunsysteem ‘boosten’. Je kunt het hooguit onderhouden met goed eten, goed slapen en bewegen. Echter omdat het een virus is, is de beste bescherming sociale isolatie / social distancing. Niet leuk, en de vraag is hoelang dat haalbaar is. Echter hebben we – zolang er geen vaccin is – helaas geen keus dan zo goed mogelijk proberen de anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

Samengevat

Vitamine C versterkt je weerstand en kan hierdoor ondersteunend zijn in de bewapening tegen algemene griep en verkoudheid. Echter is Corona geen griepvirus en kan het – op basis van wat we weten over SARS – de kracht van vitamine C tegen je gebruiken. Daarom is grote hoeveelheden extra vitamine C nemen niet handig.

Met grote dank aan opleidingsinstituut Chivo voor deze kennis. Zonder hen, had ik zelf ook verkeerde aannames gedaan en goedbedoeld verkeerde adviezen gegeven.

FitBewust Personal Coaching: Personal Training voor iedereen in:
Heemskerk
Beverwijk

Magnesium: wanneer suppleren?

Magnesium is een ontzettend belangrijk mineraal waar je snel een tekort aan kan hebben. Magnesium is belangrijk voor de vorming van je botten en spieren. Het speelt ook een rol bij de overdracht van zenuwprikkels en een goede werking van de spieren.

magnesium

Magnesiumtekort

Heb je vaak spierkrampen of trillende oogleden? Dan kan het zijn dat je een tekort hebt. Een magnesiumtekort kun je op verschillende manieren aanpakken. Onder andere door suppletie. Als je dit doet, raad ik je magnesium-citraat of -tauraat aan. Al dan niet gecombineerd met zink voor een betere opname.

Magnesium in voeding

Wil je je magnesiumvoorraad liever aanvullen zonder supplementen, dan zijn de volgende voedingsmiddelen belangrijk voor je:
Spinazie
Pinda’s en noten
Volkoren pasta
Peulvruchten (vooral linzen en kikkererwten)
Zilvervliesrijst
Pure Chocolade
Avocado’s
Bananen
Zeewier
Vis
Broccoli

magnesium voeding

Stress vreet magnesium

Stress is een magnesiumvreter en het kan zijn dat je alsnog een tekort hebt, ondanks dat je voldoende magnesiumrijke producten eet. In dat geval raad ik je magnesiumsupplementen aan… en ontstressen natuurlijk!

Magnesiumbehoefte per dag

Richtlijnen qua dagelijkse behoefte aan magnesium kun je vinden op de website van het voedingscentrum. Daar staan richtlijnen voor verschillende leeftijden.

Als je veel stress hebt (dit kan ook fysiek zijn door sporten), dan bestaat er de kans dat je meer magnesium nodig hebt. Zelf kijk ik naar de symptomen van een mogelijk magnesium tekort en naar hoe mijn leven op dat moment er uit ziet.: Leef ik momenteel stressvol en heb ik krampende spieren en trillende oogleden? Hoewel krampende spieren ook kunnen voortkomen uit overbelaste spieren omdat andere spieren minder goed werken. Zoals overbelaste hamstrings die het werk van de gluteus maximus overnemen. In dat geval moeten de zwakkere spieren gewoon beter ontwikkeld worden. Hoe dan ook. In die gevallen kan magnesiumsuppletie zeker helpen.

Magnesiumsuppletie: hoeveel?

Hoeveel magnesiumsuppletie je moet nemen hangt eigenlijk af van de kwaliteit van de magnesium die je neemt. Neem eerst tot de maximale dosering die op het potje wordt aangeraden en kijk wat er gebeurt. Verdwijnen je klachten of niet? Een beetje meer dan het maximum, kan meestal geen kwaad, maar blijf wel in godsnaam je gezond verstand gebruiken. Ga niet een halve pot in 1x naar binnen zitten werken. Een magnesium overdosis herken je aan buikloop, dus als je spontaan aan de race gaat, weet je dat je teveel genomen hebt.

Magnesium voor kinderen

Kinderen moeten gewoon gezond en volledig gevoed worden met eten en drinken en niet met supplementen. En die verantwoordelijkheid ligt bij de ouders/opvoeders. Al is het alleen al om het innemen van pillen niet als ‘te gewoon’ te laten zijn voor kids. Anders grijpen ze als volwassenen ook bij het minste of geringste naar een pilletje.

Hulp nodig bij voeding en/of training? Vraag je gratis intake gesprek aan!

FitBewust Personal Coaching: Personal Training voor iedereen in:
Heemskerk
Beverwijk

Eiwit-shakes overzicht

Eiwit-shakes

Er zijn vele soorten eiwit-shakes wat voor een hoop mensen verwarrend kan zijn. Helemaal als je nog helemaal niets weet van de vele soorten die er zijn. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: “Heb ik wel eiwit-shakes nodig?”

Als je 1 of 2 keer per week een ‘zelfde rondje’ doet of een groepsles die je al een tijdje doet, dan heb je op zich geen extra eiwit-shakes nodig. Dan volstaat een volledig voedingspatroon ook. Ben je serieuzer bezig met kracht inspannende workouts, dan is je eiwitbehoefte groter.

Eiwitten uit voeding

Toch is het in de praktijk schokkend hoe weinig eiwitten mensen eigenlijk nemen. Laatst had ik nog een cliënt die overtuigd was dat ze genoeg eiwit binnenkreeg omdat ze wel 2 glazen melk dronk op een dag. Dat is hooguit 10 gram eiwit. Als je je bedenkt dat de meeste mensen toch wel minimaal 80 gram eiwit per dag nodig hebben, dan volstaan 2 glazen melk natuurlijk totaal niet. Eiwit zit overigens ook in vlees, vis, kip, peulvruchten, kwark, havermout en hoge kwaliteit pasta’s.

Als je volledig en gezond eet, en je sport niet heel intens, dan volstaat je voedingspatroon meestal qua eiwitbehoefte. Heb je meer nodig, dan is een eiwit-shake een gemakkelijke en relatief goedkope manier om aan je eiwitbehoefte te voldoen.

Er zijn vele soorten eiwitten. De meest voorkomende heb ik puntsgewijs op een rijtje voor je gezet.

eiwit-shakes

Whey Concentraat

Dit is het ‘lekkerste’ eiwitpoeder omdat hij het meest ‘volledig’ is. Naast alleen eiwit, zitten er in Whey Concentraat poeders ook nog koolhydraten (melksuikers) en vetten, waardoor de smaak voller is en het poeder beter mixt met melk en water. Als we kijken naar gezondheid, is whey concentraat de beste keuze omdat deze het meest volledig is qua voedingsstoffen.

Whey Isolaat

Ben je bezig met afslanken, dan ben je beter af met een Whey Isolaat. Dit eiwitpoeder is extra bewerkt zodat er naar verhouding meer eiwitten zitten in een shake. Het aantal vetten en koolhydraten is bij een Isolaat flink naar beneden geschroefd.

Whey Hydrolysaat

Dit eiwit is nog verder bewerkt dan een Isolaat en is geoptimaliseerd om snel opgenomen te worden door je lichaam. Vooral na een flink zware training is dat erg prettig. Ook wordt dit eiwit aangeraden aan mensen met een lactose intolerantie, omdat alle melksuikers gestript zijn van dit eiwit.

Caseïne Eiwit

Dit is een traag eiwit en voorziet het lichaam gedoseerd van eiwitten. Ideaal voor sporters die ook s’nachts genoeg eiwitten willen binnen krijgen. Caseïne eiwit is ondanks zijn traagheid, wel één van de beste eiwitten die je kunt gebruiken, maar voor snel herstel na krachttraining is hij niet geschikt. Caseïne eiwitpoeder is wat stroperiger en mixt iets minder goed. Het geeft een vol gevoel en is daarom ook handig om te gebruiken tijdens een afslanktraject als aanvulling op je eiwitbehoefte.

Weight Gainers

De naam zegt het al. Dit zijn eiwitten die verrijkt zijn met extra koolhydraten en vetten. Eén weight gainer shake kan wel meer dan 1200 calorieën bevatten. Dat is het equivalent van 2 maaltijden! Het moge duidelijk zijn dat dit eiwit-poeder alleen voor zeer specifieke situaties geschikt is.

Wat de prijzen betreft van eiwit-shakes. Duurder hoeft op zich niet beter te zijn. Eiwitten zijn eiwitten en ook de goedkopere eiwitpoeders zullen hun werk prima doen. Echter is het in de praktijk wel zo dat de duurdere eiwitten meestal beter mixen en beter smaken. En dat is de meerprijs zeker waard!

Ik persoonlijk koop mijn eiwitten bij XXL-Nutrition. Daar zijn alle hier besproken soorten eiwit-shakes verkrijgbaar.

Wil je meer advies over voeding, training en leefstijl? Vraag dan nu een gratis intake gesprek aan met FitBewust Personal Coaching!

FitBewust Personal Coaching: Personal Training voor iedereen in:
Heemskerk
Beverwijk

Het verschil tussen kwark en yoghurt

Geregeld adviseer ik cliënten om meer eiwitten te eten. Als men dan vraagt naar de opties noem ik vaak (magere) kwark. Kwark zit vol met eiwitten en de magere variant bevat weinig vetten. Kwark past perfect in een gezond voedingspatroon. Omdat kwark een zuivelproduct is, denken mensen vaak onterecht dat het 1 op 1 inwisselbaar is met een ander zuivelproduct: namelijk yoghurt. Echter is yoghurt geen hele goede vervanger van kwark. Wat is dan het verschil tussen kwark en yoghurt?

verschil tussen kwark en yoghurt

Verschil tussen kwark en yoghurt: voedingswaarden

Als we naar de voedingswaarden van kwark en yoghurt kijken, dan worden de verschillen vrij snel duidelijk. In dit voorbeeld kijken we naar het eigen merk van de kwark en yoghurt van Albert Heijn.

Voedingswaarde magere kwark per 100 gram:

Calorieën: 52
Vet: 0 gram
Koolhydraten: 4 gram
Eiwitten: 9 gram

Voedingswaarde magere yoghurt per 100 gram:

Calorieën: 39
Vet: 0,1 gram
Koolhydraten: 5 gram
Eiwitten: 4,5 gram

Kwark en Yoghurt: de verschillen

Zoals je ziet bevat kwark 2 keer zoveel eiwitten als magere yoghurt en zou je dus 2 keer zoveel yoghurt moeten eten wil je dezelfde hoeveelheid eiwit binnenkrijgen als kwark.

Magere yoghurt is dus geen gelijkwaardige vervanger van kwark.

Uitzonderingen hierop zijn Griekse Yoghurt (0% vet) en Skyr (IJslandse yoghurt)

Tip:
Pas op met speciale kwark toetjes zoals die van Danio, Almhoff en Mona (smulkwark). Deze smaken vaak erg lekker, maar bevatten veel toegevoegde suikers en zijn vaak lager in hun eiwit gehalte. Hoewel erg lekker, zijn ze hoger in calorieën dan gewone magere kwark. Nul procent vet kwark van Optimel en sommige supermarkt eigen merk kwark-producten zijn wel lager in de calorieën en passen in een gezond voedingspatroon waarmee je wil afslanken.

Wil je meer weten over voedingsbegeleiding? FitBewust Personal Coaching kan je helpen! Neem contact op en vraag je gratis intake-gespek aan!

FitBewust Personal Coaching: Personal Training voor iedereen in:
Heemskerk
Beverwijk

Succesverhaal: Esther werd 14 cm slanker binnen 10 weken!

Dit is het verhaal van Eshter Stuut. Zij heeft 10 weken Personal Training gevolgd bij FitBewust Personal Coaching. In deze blog vertelt zij hoe zij 14 cm  slanker binnen 10 weken is geworden.

Slanker binnen 10 weken!

Door: Esther Stuut

Ik heb sinds mijn vijftiende moeite gehad om mijn gewicht constant te houden. Ik vloog regelmatig van een goed gewicht naar veel te zwaar, weer terug naar een redelijk gewicht en weer naar te zwaar. Vooral toen ik ging samenwonen met mijn vriend begonnen de kilo’s er vrij vlot aan te komen.

Een jaar geleden is onze lieve dochter Merle geboren. Tijdens het herstel van de bevalling kon ik niet wachten om te gaan sporten om al die kilo’s er weer af te werken en fit te worden om straks alle energie te hebben om de hele dag met Merle te spelen. Helaas viel dit enorm tegen! Na maanden lang ‘alles’ geprobeerd te hebben en gefrustreerd te raken van alle informatie op  internet die elkaar tegensprak, wist ik niet meer wat ik moest. Ik ging steeds minder eten en werd alleen maar zwaarder en zat niet lekker in mijn vel.

FitBewust luistert

Tijdens mijn maandelijkse meting op de sportschool (die voor de zoveelste keer teleurstellend was) vertelde ik aan Gerard mijn verhaal. Hij luisterde en gaf aan dat hij mij zeker zou kunnen helpen als ik dat zou willen. Ik had hier een heel goed gevoel bij omdat Gerard niet vertelde dat ik het fout deed of dat ik het anders MOEST doen, maar hij gaf aan dat er meerdere manieren waren en dat bij iedereen iets anders goed past en dat hij zeker kansen tot verbetering zag in de manier waarop ik nu at en sportte. We besloten dat 10 weken personal training en een voedingsschema het beste zou passen bij mij en vanaf 29 juni 2016 gingen we aan de slag. Nooit gedacht dat ik zoveel slanker binnen 10 weken zou worden! 

Slanker binnen 10 weken: Aan de slag!

De eerste keer personal training zag ik eigenlijk een beetje tegen op. Ik ben nooit goed geweest in sport en ik vond het enorm spannend om met een trainer te sporten. Ik was bang dat ik de oefeningen niet zou kunnen die Gerard bedacht had en dat ook dit weer een teleurstelling zou worden. Niets was minder waar. De eerste keer zijn we rustig begonnen om te zien welk niveau ik had en tot mijn verbazing kon ik veel meer dan ik zelf verwacht had. Ik kreeg trainingsschema’s voor de rest van de week om door te gaan tot de volgende personal training.

Ik trainde gemiddeld 4 tot 5 keer per week. Eén training hiervan was samen met Gerard en bestond uit krachttraining met zoveel mogelijk losse gewichten.  Twee trainingen waren krachttrainingen die ik zelf deed. In het begin met apparaten, maar naarmate ik beter werd ook met losse gewichten, en één tot twee cardio-trainingen die bestonden uit 25 minuten interval op de loopband en 10 minuten op een step-machine. Naast de trainingsschema’s had ik een voedingsschema waarbij ik verbazend veel mocht eten waardoor dit makkelijk vol te houden was.

Na 3 weken al zichtbare resultaten

Vanaf week 3 begon ik al flinke resultaten te zien. Niet alleen op de weegschaal maar ook in de spiegel. Mijn lichaam veranderde en de kilo’s vlogen er af. Ook de oefeningen gingen steeds beter en al snel konden de gewichten zwaarder. Het werd verslavend om te sporten omdat het elke keer beter ging en het gewichtsverlies maar door bleef gaan. De personal trainingen werden steeds leuker omdat ik steeds meer aan kon. Er kwamen nieuwe en zwaardere oefeningen bij en tot mijn vreugde kon ik al deze oefeningen goed uitvoeren.

Nu, 27 augustus 2016, ben ik aan het eind van de 10 weken. Ik vind het ontzettend jammer dat het er al weer op zit maar ik merk ook dat ik nu de kennis heb om zelf door te kunnen gaan. De resultaten zijn verbazingwekkend en ik ben ontzettend blij! Ik heb een hoop geleerd, veel plezier (en spierpijn) gehad, en ik ben er klaar voor om zelf verder te gaan. Ik ben nu bijna op de helft en onder een minder intensieve begeleiding van Gerard ga ik het gevecht met de laatste 10 kilo aan!

Resultaten 10 weken Personal Coaching bij FitBewust

Slanker binnen 10 weken

Esther, FitBewust Personal Coaching is trots op jouw prestaties. Je bent een voorbeeld voor anderen! Met jouw mentaliteit ga je dat laatste gevecht zeker winnen!

Wil je net als Esther strakker, slanker en sterker worden? Neem dan contact op met FitBewust Personal Coaching!

Telefoon: +31 (0)6 123 29 444
[cscf-contact-form]

8 tips voor goede voornemens

Goede voornemens: ze komen bijna altijd met elk nieuwe jaar. Zelf ben ik van mening dat je niet tot een bepaalde datum moet wachten om te beginnen aan goede voornemens – lees veranderingen –  maar aan de andere kant: Als het mensen helpt om daadwerkelijk hun leven te veranderen, dan is er niets mis met goede voornemens voor het nieuwe jaar.

Het probleem is vaak alleen het waarmaken van deze voornemens. Vandaar hier wat tips die je gaan helpen die ellendige voornemens eindelijk eens waar te maken.

Open deur alarm: Aangezien ik Personal Trainer en voedingscoach ben, zal de nadruk uiteraard liggen op gewichtscontrole, fitheid en gezondheid.

1: Schrijf goede voornemens op!

Goede voornemens in je hoofd hebben klinkt makkelijk, maar in je hoofd zit ook het reptielenbrein. En die doet er alles aan om jou precies op de plaats te houden waar je nu bent. En volgens mij wil je dat niet. Anders had je geen goede voornemens.

Door de goede voornemens daadwerkelijk op te schrijven – of voor mijn part uit te printen – worden de voornemens echt. Het is niet zomaar een ‘brainfart’. Het is nu echt iets dat op papier staat en het confronteert je met wat je werkelijk wil.

Goede voornemens

2: Wacht niet te lang. Maak een checklist

Van uitstel komt afstel zegt de oude tegeltjeswijsheid, maar deze heeft wel gelijk. Voor je het weet zit je ontevreden door te kachelen in 2016 en kom je er rond de zomer achter dat je nog steeds geen stap verder bent en stel je de goede voornemens maar weer uit tot 2017. Herkenbaar?

Ga met je checklist die je gemaakt hebt in week 1 van januari direct aan de slag. Maak bij elk goed voornemen een to-do list. Wat moet je doen om dat doel te bereiken? Schrijf actiepunten voor jezelf op en voer deze uit en vink ze af. Op je werk doe je dit waarschijnlijk ook om de boel overzichtelijk te houden. Dat is met privédoelen niet anders.

3: Stel een deadline voor je goede voornemens

Bepaal een datum voor jezelf wanneer je de acties ondernomen moet hebben. Om jezelf meer te motiveren, geef je jezelf een beloning als je die deadline haalt. Koop voor jezelf dat ene kledingstuk of die ene game als je je taken op tijd volbracht hebt. Beloon jezelf! Dat verdien je als je hard aan je goede voornemens werkt!

Plan je taken van je to-do lijstjes in. Zorg dat ze onderdeel worden van je dagelijkse taken. Op die manier voorkom je dat je het voor je uitschuift of dat het een vaag bestaan blijft leiden in je hoofd. De typische ‘Oh ja, dat moet ik nog doen gedachte’.

Fitness Deadline

4: Zoek hulp

Ongeacht wat je goede voornemens zijn. Goede kans is dat het je alleen niet helemaal gaat lukken. Dus zoek hulp. Er is niks mis met hulp vragen. Je wil iets bereiken? Dan is het altijd handig iemand aan je zijde te hebben die weet hoe je dat doel kan bereiken en je daarmee kan helpen.

Wil je afvallen en je body in shape krijgen? Zoek hulp bij een leefstijlcoach en/of personal trainer. Wil je gitaar leren spelen? Ga gitaarlessen nemen. Er zijn maar heel weinig mensen die uiteindelijk zichzelf kunnen helpen hun doelen te bereiken. Als je dat kan is dat mooi, maar er is helemaal niets mis met hulp vragen. Je kan nu eenmaal niet alles alleen en dat moet je ook niet van jezelf verwachten.

5: Koppel waarde aan je doelen

Zoals ik bij tip 4 al zei: Wil je in shape komen? Schakel een Personal Trainer in. Wat zeg je? Kost dat geld? Ja, dat klopt. Maar is dat erg? Hoe graag wil jij je doel bereiken? Wat heb je er voor over? Voor niks gaat de zon op. Dat geldt voor alles in het leven.

Het is een onomstotelijk feit dat mensen harder werken voor iets waarvoor zij betaald hebben. Hoe meer zij ervoor betalen, hoe harder er geknokt wordt. Kortom, iets moet waarde hebben. Denk eens aan al die mensen die voor een habbekrats sporten bij een sportschool op eigen houtje zonder begeleiding. Misschien ben je er zelf wel één van. Wie van deze mensen bereiken ook daadwerkelijk hun doelstelling(en)? Slechts een handjevol kan ik je verzekeren.

Dus ja. Veranderingen in je leven brengen is gekoppeld aan een prijskaartje. Maar dat prijskaartje zorgt er ook voor dat jij met een veel grotere commitment aan je doelstellingen werkt. Zeg nou zelf: Ga jij een training overslaan als je dat minimaal 60 euro kost? Dat dacht ik ook…

Personal Training kosten

6: Houd het realistisch. Ga niet te hard

Sommige mensen beginnen echt supergemotiveerd aan hun goede voornemens. Neem bijvoorbeeld die mensen die opeens elke dag in de sportschool te vinden zijn… voor 2 weken. Duidelijk gevalletjes van ‘crash and burn’. Of mensen die willen afvallen en dus spontaan al het ‘slechte eten’ afzweren. Na 3 weken worden ze knettergek en vallen ze terug in het oude patroon. Hoe gemotiveerd je ook bent, houd de controle.

Een goed voornemen waarmaken, betekent een levensstijlverandering. Om die verandering permanent vol te kunnen houden, moet je het wel leuk houden en bovenal ‘haalbaar’. En dat doe je niet door de ‘oorlog aan jezelf’ te verklaren en jezelf hijsen in een veel te strak regime.

Ga je anders eten? Neem dan 1 dag per week een ‘cheat-dag’. Gewoon 1 dag dat je even alles loslaat en eet en drinkt wat je wilt. Of dat nu gezond is of niet. Gewoon even genieten en jezelf gunnen dat je ook mens mag zijn. Het mooie is dat als je jezelf die ene dag gunt, je jezelf ook helemaal niet schuldig hoef te voelen. Dat scheelt weer een hoop stress!

Ga je sporten? Sport dan hooguit 3x per week of begin met 2x per week. Gun je lichaam de rust om bij te komen van de workout.

7: Maak goede voornemens leuk

Een levensstijlverandering maak je om je leven te verbeteren. Als je het minder leuk gaat hebben, dan schiet je levensstijlverandering zijn doel voorbij. Houd er wel rekening mee dat een levensstijlverandering offers vraagt. En het hoeft ook echt niet allemaal leuk te zijn, maar onder de streep moet je er wel gelukkiger van worden. Dus maak het zo leuk mogelijk voor jezelf.

Vind je in je uppie trainen niet leuk, maar met een maatje of onder begeleiding wel? Zoek dan een sportmaatje of personal trainer. Wil je gewoon fitter worden en ‘gewoon gaan sporten’? Zoek een sport uit die je tof lijkt om te doen en geniet daar dan ook van!

Ga je gezonder eten? Verdiep je eens in lekkere gerechten die ook nog eens gezond zijn. Gezond leven betekent niet alleen maar kauwen op een wortel en een bleekselderij vergezeld met een glas water.

Levenspad

8: Volg één pad

Ik zie het heel veel. De typische ‘rondshoppers’ die bij iedereen hetzelfde fitness en voedingsadvies vragen en vervolgens gefrustreerd raken omdat iedereen iets anders zegt. Of nog erger, ze gaan iedereen confronteren met ‘Ja maar Pietje zegt dit…’ of ‘maar op internet staat dat…’

Wie je ook inschakelt of wat je ook doet. Volg één pad! Laat je niet afleiden door andere waarheden. Maak een keuze en blijf daarbij en bekijk vervolgens of je met dit pad je doelen bereikt. Is dat na 8 weken nog niet naar tevredenheid, dan kun je een ander pad overwegen waar je dan bij moet blijven.

Met deze tips ga je veel beter je goede voornemens te lijf en zorg je ervoor dat je in 2016 strakker, fitter en gezonder door het leven kan gaan. Wil je meteen spijkers met koppen slaan? Contacteer mij voor een gratis intake gesprek waarin we uitgebreid de diverse mogelijkheden bespreken.

8 Oefeningen voor thuis

Oefeningen voor thuis

Ik word regelmatig gecontacteerd door mensen – al dan niet bekenden – met de volgende boodschap: “Hey! Jij bent toch Personal Trainer? Heb je tips voor mij voor oefeningen voor thuis? Ik wil wat afvallen / heb last hier en hier van, maar naar de sportschool gaan …. ”.

Persoonlijk vind ik dat als je zaken wilt veranderen aan je lichaam, dat je daar tijd, moeite, geld, energie en vooral toewijding in moet steken. Het beste is gewoon te beginnen met bewegen (op wat voor manier dan ook) en veel minder rotzooi in je mond proppen. Het beste resultaat kan je mijns inziens bereiken met een Personal Trainer. Ik ken toevallig nog wel een goede. 😉

Maar omdat ik toch regelmatig dit soort vragen krijg en ook niet mensen wil afwimpelen met ‘Dan moet je personal training sessies bij me volgen’ , heb ik speciaal voor deze mensen deze ‘8 oefeningen voor thuis’ blog-post geschreven. Als je ook nog voedingstips wil, verwijs ik je door naar mijn blog Afvallen voor beginners.

Uiteraard doe je al deze oefeningen volledig voor eigen risico. Wil je het zeker weten goed doen, huur dan een Personal Trainer in.

Buikspieren oefening

Buikspanning! Adem in!

De belangrijkste taak van je buikspieren is rechtop blijven en het stabiliseren van de ruggengraat. Daarom moet je bij zo goed als alle oefeningen je buikspieren aanspannen. De eerste stap om dit te bereiken is je ademhaling. Haal diep adem vanuit je buik zodat je diepe buikspieren, je diafragma en je spiercorset aangespannen worden. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar veel mensen komen met de ademhaling vaak niet verder dan de borst. Dus oefen hier op en adem bewust in wanneer buikspanning vereist is.

Buik inhouden of persen?

Veel mensen verwarren de buik aanspannen met het inhouden van de buik. Dat is mijns inziens niet juist. Met het inhouden van de buik verlies je juist een hoop kracht die je nodig hebt om stabiel te blijven. Vandaar ook de naam ‘Core stability’ ook wel ‘rompstijfheid’ genaamd.

Nu is je buik inhouden altijd nog wel beter dan de boel laten hangen, maar het kan efficiënter. Het wordt wellicht een beetje een vies praatje, maar wil je de buik goed aanspannen, dan moet je net doen alsof je een harde scheet wil laten. Je zal merken dat als je dat doet, je buikspieren meer aanspannen en dat ze harder zijn dan wanneer je ze alleen inhoudt. Experimenteer hier maar mee. Nu je weet hoe je goed je buik aan moet spannen, kunnen we beginnen aan de oefeningen.

(Deep) Squat (benen, buik, rug, billen)

Dit is misschien wel de bekendste oefening die er is en tegelijkertijd één van de meest efficiënte oefeningen voor thuis. Je traint – als je deze oefening goed doet –  zowel de benen, de core als de billen. Maar veel mensen voeren deze oefening verkeerd uit. Dus goed opletten is een must!

Oefeningen voor thuis Squat uitleg

Waar moet je op letten?
Hakken blijven in de grond.
Buik blijft aangespannen. (adem in!)
Zak zo diep mogelijk met een rechte rug met de billen naar de grond
Beweeg rustig en bewust.

Wat gaat vaak fout?
Hakken komen van de grond.
Mensen buigen naar voren.
Buikspanning verlies.
Men zakt te diep waardoor de onderrug buigt
Teveel naar voren buigen met de knieën waardoor ze onnodig belast worden.

Extra tip:
Als je de hakken niet in de grond kan houden als je dieper zakt, sta dan met je hielen op een kleine verhoging zoals een lat of schijf.

Push-ups (borst, schouders, buik)

Misschien wel de meest gehate oefening van allemaal. Vooral door mensen die de plank nog niet kennen. Push-ups worden vaak overgeslagen omdat mensen claimen ze niet te kunnen. Maar iedereen kan push-ups maken, afhankelijk van je niveau.

Push-ups trainen in eerste instantie je borst en schouders, maar ook je buikspieren aangezien deze aangespannen moeten blijven tijdens de oefening.

Oefeningen voor thuis Push-up

Waar moet je op letten?
Houdt de buikspieren aangespannen (adem!)
Ellebogen bewegen naar buiten toe maar wel onder de schouderlijn.
Je zakt met het gehele lichaam naar de grond.

Wat gaat vaak fout?
Alleen met de borst zakken en de rest van het lichaam (met name de billen) boven houden.
Verlies van buikspanning waardoor je op een hangmat lijkt.

Oefeningen voor thuis Push-up knieën

Tips:
Pushups kun je doen op verschillende moeilijkheidsgraden. Op de tenen is veruit het moeilijkste en voor de meeste beginners niet haalbaar.

Een optie is dan de knieën op de grond te houden. Dan is de pushup makkelijker en minder zwaar en kun je opbouwen naar de ‘echte pushup’.

Is op je knieën ook nog te zwaar? Geen probleem. Dan is er de ‘wall pushup’. In plaats van naar de grond zak je naar de muur. Deze variant is voor iedereen te doen en daarmee kun je in korte tijd genoeg kracht opdoen om door te gaan op de knieën.

Oefeningen voor thuis Wall Push Up tips

Wil je iets meer focus op de borst? Dan kun je de handen een klein beetje naar binnen draaien. Zo komt er meer druk te staan op je borstspieren.

Plank (buikspieren)

Voor beginners is de plank een heftige ervaring voor de buikspieren. Je maakt jezelf zo recht als een plank en dat houd je vol. Probeer het op te bouwen naar 30 seconden tot een minuut.

Hoover plank tips

Waar moet je op letten?
Buikspanning
Rechte rug
Focus op je buik. Ga met je gedachte daarheen

Wat gaat vaak fout?
Verlies buikspanning. Mensen gaan handen en krijgen rugpijn.
Mensen glijden weg met voeten of armen omdat ze daar kracht mee zetten. Focus op je buik!

Tip:
Om je buik strak te houden doe je gevoelsmatig je rug buigen. Op het moment dat je spanning voelt in je buik, stop je. Dan ben je recht met de juiste buikspanning.
Is het te lastig, laat dan je knieën naar de grond zakken, maar houdt wel de buik en rug recht. Bouw vanaf dit level op.

Dips (triceps / achterkant armen)

Vooral interessant voor de dames die hun kipfileetjes aan de achterkant van hun armen wat minder flubberig willen maken. Deze oefening is goed uit te voeren met behulp van een stoel of tafel.

Dippen tips oefening

Waar moet je op letten?
Je ellebogen wijzen naar achteren en je vingers naar voren.
Je buigt door je armen. Buigen en strekken van de armen is de essentie van deze oefening.

Wat gaat vaak fout?
Mensen leunen niet op de muis van hun hand, maar meer op de hand zelf. Resultaat: pijnlijke polsen.
Ellebogen of vingers zijn naar buiten gedraaid waardoor de oefening niet goed meer uit te voeren is.
Mensen buigen niet met de armen, maar gaan wiegen met de heupen.

Tip:
Draai je ellebogen goed naar achteren en ‘lock’ als het ware je schouderbladen bij elkaar. Houd daar je focus om te voorkomen dat je armen onbewust naar buiten draaien.

C-Crunch (Buik)

De C-crunch lijkt op een normale crunch maar je knijpt je buikspieren helemaal fijn en je rekt ze helemaal uit als je jezelf weer opent, waardoor hij iets zwaarder is dan een gewone crunch.

Waar moet je op letten?
Je rolt als het ware je buikspieren op en maakt ze helemaal klein. Dat is veel belangrijker dan omhoog komen.
Strek je armen en benen helemaal uit. Hoe lager je benen bij de grond, hoe zwaarder voor je buik.
Houdt de rug neutraal als je jezelf uitstrekt. Maak de rug niet hol.
Houdt de onderrug in de grond zodat deze niet kromt

Wat gaat vaak fout?
Mensen strekken de benen niet maximaal.
Men houdt de rug niet neutraal waardoor men last krijgt van de onderrug

Tip:
Als het je niet lukt om je rug neutraal te houden als je de benen uitstrekt, strek ze dan hoger uit. Vind jouw maximale diepte waarbij je en kracht op je buikspieren uitoefent en dat je de rug recht houdt.

Hip Bridge / Bekken heffen (onderrug en billen)

Deze oefening is belangrijk voor de billen als je deze goed samenknijpt tijdens deze oefening. Deze oefening kan bijdragen in het bestrijden van rugklachten.

Oefening Hip Bridge

Waar moet je op letten?
Knijp de billen goed samen wanneer je bovenin bent.
Raak de grond net niet aan met je billen om spanning te behouden.

Wat gaat vaak fout?
Mensen ploffen met de billen op de grond. Beweeg langzaam terug en raak de grond nét niet.
Mensen knijpen de billen niet samen.

Tip:
Deze oefening is relatief eenvoudig. Wil je hem zonder extra gewicht zwaarder maken, dan kun je ook één been omhoog houden. Dan wordt de oefening gelijk een stuk zwaarder. Wissel halverwege de set van been.

Hip Bridge uitleg

Superman (rug)

Een oefening voor je rug. Belangrijk is deze je deze oefening rustig en met beleid uitvoert.

Waar moet je op letten?
Zowel benen als borst en armen komen van de grond.
Houdt bovenin minimaal 1 tel vast.
Zak rustig terug.

Superman oefening

Wat gaat er vaak fout?
Men laat armen en benen op de grond ploffen. Denk aan je spierspanning! Houdt die intact!
Men gooit zichzelf als het ware omhoog. Dat is blessure gevoelig. Beweeg jezelf rustig en gecontroleerd naar boven om blessures en pijn te voorkomen.

Tip:
Is dit nog te zwaar, breng dan eerst alleen je bovenlichaam omhoog en houdt deze een tel vast. De benen houd je dan nog aan de grond totdat je er wel aan toe bent om deze oefening volledig te doen.

Single leg Deadlift (Hamstrings, rug, core)

Dit is een hele effectieve oefening die er simpel uitziet, maar lastig is om goed uit te voeren. Vooral blijven oefenen is het advies. Je krijgt het vanzelf onder de knie!

Deadlift thuis oefening

Waar moet je op letten?
Houd het been dat omhoog gaat gestrekt en recht.
Houd de buik gespannen en de rug recht.
Beweeg gecontroleerd.

Wat gaat vaak fout?
Mensen bewegen te snel.
Verlies van buikspanning.
Krommen van de rug.

Trainingsfrequentie

Met deze acht oefeningen moet je aardig uit de voeten kunnen. Doe deze oefeningen 3x per week verspreid over de week. Van elke oefening doe je drie sets van 8 tot 15 herhalingen. Tussen de sets door pak je 60 seconden rust.

Mocht je de smaak te pakken hebben gekregen en écht uitgedaagd willen worden en ben je vastberaden echt stappen te ondernemen om een betere versie van jezelf te worden. Neem dan contact met mij op en we gaan serieus werken aan je doelen.

FitBewust Personal Coaching: Personal Training voor iedereen in:
Heemskerk
Beverwijk

Personal Trainer FitBewustGerard Sombroek – Personal Trainer