Magnesium: wanneer suppleren?

Magnesium is een ontzettend belangrijk mineraal waar je snel een tekort aan kan hebben. Magnesium is belangrijk voor de vorming van je botten en spieren. Het speelt ook een rol bij de overdracht van zenuwprikkels en een goede werking van de spieren.

magnesium

Magnesiumtekort

Heb je vaak spierkrampen of trillende oogleden? Dan kan het zijn dat je een tekort hebt. Een magnesiumtekort kun je op verschillende manieren aanpakken. Onder andere door suppletie. Als je dit doet, raad ik je magnesium-citraat of -tauraat aan. Al dan niet gecombineerd met zink voor een betere opname.

Magnesium in voeding

Wil je je magnesiumvoorraad liever aanvullen zonder supplementen, dan zijn de volgende voedingsmiddelen belangrijk voor je:
Spinazie
Pinda’s en noten
Volkoren pasta
Peulvruchten (vooral linzen en kikkererwten)
Zilvervliesrijst
Pure Chocolade
Avocado’s
Bananen
Zeewier
Vis
Broccoli

magnesium voeding

Stress vreet magnesium

Stress is een magnesiumvreter en het kan zijn dat je alsnog een tekort hebt, ondanks dat je voldoende magnesiumrijke producten eet. In dat geval raad ik je magnesiumsupplementen aan… en ontstressen natuurlijk!

Magnesiumbehoefte per dag

Richtlijnen qua dagelijkse behoefte aan magnesium kun je vinden op de website van het voedingscentrum. Daar staan richtlijnen voor verschillende leeftijden.

Als je veel stress hebt (dit kan ook fysiek zijn door sporten), dan bestaat er de kans dat je meer magnesium nodig hebt. Zelf kijk ik naar de symptomen van een mogelijk magnesium tekort en naar hoe mijn leven op dat moment er uit ziet.: Leef ik momenteel stressvol en heb ik krampende spieren en trillende oogleden? Hoewel krampende spieren ook kunnen voortkomen uit overbelaste spieren omdat andere spieren minder goed werken. Zoals overbelaste hamstrings die het werk van de gluteus maximus overnemen. In dat geval moeten de zwakkere spieren gewoon beter ontwikkeld worden. Hoe dan ook. In die gevallen kan magnesiumsuppletie zeker helpen.

Magnesiumsuppletie: hoeveel?

Hoeveel magnesiumsuppletie je moet nemen hangt eigenlijk af van de kwaliteit van de magnesium die je neemt. Neem eerst tot de maximale dosering die op het potje wordt aangeraden en kijk wat er gebeurt. Verdwijnen je klachten of niet? Een beetje meer dan het maximum, kan meestal geen kwaad, maar blijf wel in godsnaam je gezond verstand gebruiken. Ga niet een halve pot in 1x naar binnen zitten werken. Een magnesium overdosis herken je aan buikloop, dus als je spontaan aan de race gaat, weet je dat je teveel genomen hebt.

Magnesium voor kinderen

Kinderen moeten gewoon gezond en volledig gevoed worden met eten en drinken en niet met supplementen. En die verantwoordelijkheid ligt bij de ouders/opvoeders. Al is het alleen al om het innemen van pillen niet als ‘te gewoon’ te laten zijn voor kids. Anders grijpen ze als volwassenen ook bij het minste of geringste naar een pilletje.

Hulp nodig bij voeding en/of training? Vraag je gratis intake gesprek aan!

FitBewust Personal Coaching: Personal Training voor iedereen in:
Heemskerk
Beverwijk

Vertel je vrienden over FitBewust via:

2 gedachten over “Magnesium: wanneer suppleren?”

 1. Beste jij,

  Ik heb al een tijd magnesium tekort en zoek nu de juiste supplementen. Ik vind je blog heel leerzaam, maar ben niet slim genoeg om zelf te bepalen wat nou de juiste magnesium tabletten zijn.

  Ik kwam deze tegen: https://jouwnatuurlijkegezondheid.nl/2019/01/30/beste-magnesium-tabletten-beste-magnesium-supplementen-2019/

  Wat denk jij? Volgens mij zitten hier de juiste soort magnesium in. Maar eerlijk gezegd weet ik het niet zeker hihihi

  Veel liefs,

  Patty

  1. Hallo Patty.

   Allereerst kun je magnesium het beste halen uit je voeding. Dat betekent vooral veel groenten eten. (minimaal 400 gram op een dag. Liefst nog meer)
   Verder is het altijd lastig om te zeggen welk magnesium het beste is, aangezien er nog geen duidelijke wetenschappelijke bewijzen zijn hiervoor. Ik persoonlijk heb goede resultaten met het Magnesium Tauraat van Vitakruid en deze raad ik doorgaans ook mijn cliënten aan en verkoop ik zelf ook aan mijn cliënten wanneer ze dit willen en ik het mogelijk acht dat ze er baat bij hebben.

   Beste groeten,

   Gerard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.