Slecht dieet: 10 eigenschappen
Slecht dieet

Op het moment van schrijven is het de laatste dag van 2021. Dat betekent dat er een nieuw jaar begint en vele mensen weer met goede voornemens aan de slag gaan. Het populairste voornemen blijft afvallen. Speciaal voor hen die de strijd met kilo's aan willen gaan en hun heil op internet zoeken, geef ik je deze lijst van 10 eigenschappen van een slecht dieet.

Slecht dieet eigenschap 1: Het beloven van geweldige resultaten in een hele korte tijd

De meesten weten wel dat je niet te snel moet afvallen. Dit omdat je dan vetvrije massa verliest in plaats van vetmassa. Dit zorgt ook voor het jojo-effect. Daar kun je meer over lezen in mijn gratis te downloaden e-book. Zodra een dieet of voedingsmethode vele kilo’s verlies promoot binnen een paar weken (al dan niet vergezeld met dubieuze voor en na foto’s), dan moeten de alarmbellen al bij je afgaan. Dit is een dieet wat je per direct links moet laten liggen!

Slecht dieet: 10 eigenschappen 3

Eigenschap 2: Verdeelt voeding in goed en slecht en demoniseert nutriënten

Ken je deze uitspraak? “Oh nee! Dit moet je niet eten! Dit zit vol met suikers!”. Als je weet hoe voeding in elkaar zit en hoe het menselijk lichaam werkt, dan weet je dat de energiebalans leidend is, eiwitten en vetten belangrijk zijn, en dat koolhydraten zorgen voor de ‘benzine’ van je lichaam. Alle voeding is hierin op te breken en om die reden bestaat er dus geen slechte voeding. Alles hangt af van de situatie en wat je in totaal tot je neemt. Die verhouding van je totale inname kan ongezond zijn, maar dat komt nooit door één voedingssoort. Daarnaast stimuleert het demoniseren van voeding een verstoorde verhouding met voeding.

Eigenschap 3: Supplementen zijn vereist om het dieet te volgen

Supplementen zoals vitaminen, magnesium en visolie kunnen een aanvulling zijn op je voedingspatroon, maar je kan ook alles uit je voeding halen. Derhalve zijn voedingssupplementen dus eigenlijk geen vereiste, tenzij het voedingspatroon zeer laag in calorieën is of heel eenzijdig is. Zodra het een vereiste is om supplementen te kopen (uiteraard bij de aanbieder van het dieet), dan weet je dat voornamelijk je portemonnee gaat afslanken en er een grote kans op jojo-en is.

Slecht dieet: 10 eigenschappen 4

Slecht dieet eigenschap 4: Bevat claims dat ze ziektes genezen

“Voeding is medicijn. ” Ken je deze uitspraak? Zo ja, zet hem dan gelijk uit je hoofd, want het is de grootste kolder die er is. Voeding dient te voeden en medicijnen zijn er om zieke mensen beter te maken. Gezond en gevarieerd eten helpt je om in zijn geheel fitter en gezonder te leven. Hierdoor kun je automatisch meer hebben op het gebied van ziektes en zal je sneller kunnen herstellen. Maar voeding is geen medicatie. Iedereen die claimt dat bepaalde voeding of een supplement ziektes geneest en je dat probeert te verkopen, is een kwakzalver en moet je vermijden.

Eigenschap 5: Het dieet volgen vereist een lidmaatschap

Lidmaatschappen dienen maar één doel: de klant binden aan je product. Hoe langer de klant lid is van je dienst, hoe beter jij – de dienstverlener of uitbater – ervan wordt. Een dieet wat een lidmaatschap vereist, is er dus helemaal niet bij gebaat dat jij snel je afslankdoelen behaalt. Je kan er dan ook vanuit gaan dat de prioriteit van dit dieet ligt bij je lidmaatschap en niet bij het afvallen.

Slecht dieet eigenschap 6: Het claimt dat letten op voeding en beweging niet nodig is

Zodra een dieetproduct claimt dat je alles kan eten wat je wilt, niet op je voeding hoeft te letten en dat je helemaal niet hoeft te bewegen/sporten zolang je maar ‘product X’ neemt, dan moet je wel heel naïef zijn hier in te trappen. Meer woorden maak ik hier niet aan vuil.

Slecht dieet - bewegen niet nodig

Eigenschap 7: Men blijft vaag over hoe het dieet precies werkt

In plaats van uit te leggen hoe het dieet precies werkt, wordt de nadruk gelegd op (fake) anekdotes, persoonlijke ervaringen en testimonia waarvan je je kan afvragen of ze daadwerkelijk echt zijn. Mocht je twijfelen, check dan de bron van de recensies. Meestal zijn het slechts bewerkte screenshots en is er geen echt bron te herleiden.

Eigenschap 8: Claimt dat je hormonen de schuldigen zijn

Hormonen regelen heel veel in ons lichaam en hebben een grote invloed op onze gezondheid en hoe we ons voelen. Maar hormonen kunnen niet uit het niets vet creëren. Het idee dat je te weinig eet, maar dat je hormonen daardoor extra vetten aanmaken vanwege stress en eventueel voor een spaarstand zorgen, is totaal – maar dan ook echt totaal – van de pot gerukt. De reden dat sommige hormoon diëten werken is simpelweg omdat je in een calorietekort zit en genoeg eiwitten en vetten bevat. Dat heeft niets te maken met je hormonen, maar gewoon met gezond(er) leven.

Eigenschap 9: Het dieet hongert je uit

Gelukkig weten de meeste mensen onderhand wel dat uithongeren niet het antwoord is om af te slanken. Echter weten de meesten niet waar je dan op moet letten. Sowieso als je schreeuwende honger blijft hebben (na 2 weken), dan eet je te weinig. Verder is het verstandig om grofweg als richtlijn te hanteren dat je nooit onder de 1000 kcal per dag moet gaan zitten (hoewel dit uiteraard ook persoonsafhankelijk is). Verder moet je voedingsinname voldoende eiwitten en vetten bevatten. Hoeveel precies hangt af per persoon.

Slecht dieet: 10 eigenschappen 5

Slecht dieet eigenschap 10: Claimt dat het dieet nog niet bekend is bij de wetenschap of dat ‘de industrie’ niet wil dat je dit weet

Wat dit dieet doet is echt héél smerig. Ze geven je een ‘vijand’ en schuldige van je problemen wat je vervolgens verder verwijdert van de oplossing. Daarnaast maakt het je ook nog eens afhankelijk van hun product omdat zij ‘wel te vertrouwen’ zijn. Vaak gaat dit dieet gepaard met de verkoop van bepaalde supplementen of pillen. Eén van de eerder genoemde kenmerken in dit overzicht.

Hoe een slecht dieet te vermijden

Met dit overzicht heb je al een aardig idee welke diëten je moet vermijden. Maar als je zeker weten goed geholpen wilt worden bij het behalen van je afslankdoelen, schakel dan een professional in. Maar dan wel een professional die precies aan jou kan uitleggen hoe hij of zij te werk gaat en waarom dit gaat werken. Maar ook wat de valkuilen zijn. Vraag dus een intake aan en stel vragen waarop je ook echt antwoord wil hebben. Hoe gaat de professional om met deze vragen en worden deze beantwoord? Wees hier kritisch in.

FitBewust Personal Trainer

Ben je benieuwd hoe ik werk? Ik durf de uitdaging aan en bied je graag een gratis intakegesprek aan.

1 januari 2022

Slecht dieet

Slecht dieet: 10 eigenschappen

vertrouwen op immuunsysteem

Vertrouwen op je immuunsysteem? Waarom dan juist vaccineren slim is

waarom val ik niet af

Waarom val ik niet af? 4 redenen (eigenlijk maar 1)

Buikvet verbranden met oefeningen

Buikvet verbranden met oefeningen?Geïnteresseerd?

Personal training in Heemskerk of Beverwijk

Ben jij toe aan personal training in Heemskerk of Beverwijk? Bij FitBewust Personal Coaching zit je dan op de juiste plek voor een personal trainer.

Wil je mijn hulp of advies of wil je mij inhuren voor groepslessen? Ga dan naar de contactpagina en stuur mij een bericht! Bellen of mailen mag natuurlijk ook!

Scroll naar boven