Duidelijk eiwit-shakes overzicht: 5 soorten
Whey shake soorten

Eiwit-shakes

Er zijn vele soorten eiwit-shakes wat voor een hoop mensen verwarrend kan zijn. Helemaal als je nog helemaal niets weet van de vele soorten die er zijn. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: “Heb ik wel eiwit-shakes nodig?”

Als je 1 of 2 keer per week een ‘zelfde rondje’ doet of een groepsles volgt die je al een tijdje doet, dan heb je op zich geen extra eiwit-shakes nodig. Dan volstaat een volledig voedingspatroon ook. Ben je serieuzer bezig met krachttraining, dan is je eiwitbehoefte groter, maar zelfs dan kan al het nodige eiwit uit je voeding gehaald worden.

Eiwitten uit voeding

Toch is het in de praktijk schokkend hoe weinig eiwitten mensen eigenlijk nemen. Ik had een cliënt die overtuigd was dat ze genoeg eiwitten binnenkreeg omdat ze wel 2 glazen melk dronk op een dag. Dat is hooguit 10 gram eiwit. Als je je bedenkt dat de meeste mensen toch wel minimaal 80 gram eiwit per dag nodig hebben, dan volstaan 2 glazen melk natuurlijk totaal niet. Eiwit zit overigens ook in vlees, vis, gevogelte, peulvruchten, kwark en hoge kwaliteit pasta’s.

Als je gevarieerd en gezond eet, en je sport niet heel intens, dan volstaat je voedingspatroon meestal qua eiwitbehoefte. Doe je serieus aan krachttraining, dan heb je meer eiwitten nodig. Hoewel dit nog steeds prima met voeding kan, is een eiwit-shake een gemakkelijke en relatief goedkope manier om aan je extra eiwitbehoefte te voldoen. Maar welke eiwit-shake moet je dan nemen?

Er zijn op het eerste gezicht zoveel verschillende soorten en merken eiwitpoeders, dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. Daarom heb ik de meest voorkomende soorten whey eiwitten puntsgewijs op een rijtje voor je gezet.

Eiwitrijke voeding

Whey Concentraat

Dit is het ‘lekkerste’ eiwitpoeder omdat hij het meest ‘volledig’ is. Naast alleen eiwit, zitten er in Whey Concentraat poeders ook nog koolhydraten (melksuikers) en vetten, waardoor de smaak voller is en het poeder beter mixt met melk en water. Als we kijken naar gezondheid, is whey concentraat de beste keuze omdat deze het meest volledig is qua voedingsstoffen.

Whey Isolaat

Ben je bezig met afslanken, dan ben je beter af met een Whey Isolaat. Dit eiwitpoeder is extra bewerkt zodat er naar verhouding meer eiwitten zitten in een shake. Het aantal vetten en koolhydraten is bij een Isolaat flink naar beneden geschroefd.

Whey Hydrolysaat

Dit eiwit is nog verder bewerkt dan een Isolaat en in theorie nog meer geoptimaliseerd om snel opgenomen te worden door je lichaam. Vooral na een flink zware training zou dit een voordeel zijn. Helaas is de praktijk anders. De gehydoliseerde eiwitten worden namelijk zo ontzettend snel opgenomen door ons lichaam, dat ze alleen maar gebruikt worden voor energieherstel en daardoor niet gebruikt kunnen worden voor spiergroei en herstel. Om die reden kun je Whey Hydrolisaten beter links laten liggen.

Caseine Eiwit

Caseïne Eiwit / Night Protein

Dit is een traag eiwit en voorziet het lichaam gedoseerd van eiwitten. Ideaal voor sporters die ook s’nachts genoeg eiwitten willen binnen krijgen. Caseïne eiwit is ondanks zijn traagheid, wel één van de beste eiwitten die je kunt gebruiken, maar voor snel herstel na krachttraining is hij niet geschikt. Caseïne eiwitpoeder is wat stroperiger en mixt iets minder goed. Het geeft een vol gevoel en is daarom ook handig om te gebruiken tijdens een afslanktraject als aanvulling op je eiwitbehoefte.

Weight Gainers

De naam zegt het al. Dit zijn eiwitten die verrijkt zijn met extra koolhydraten en vetten. Eén weight gainer shake kan wel meer dan 1200 calorieën bevatten. Dat is het equivalent van 2 maaltijden! Het moge duidelijk zijn dat dit eiwit-poeder alleen voor zeer specifieke situaties geschikt is waarbij er naast een hoge eiwitbehoefte ook een hoge caloriebehoefte is.

Whey eiwit. Duurder is beter?

Wat de prijzen betreft van eiwit-shakes. Duurder betekent niet beter. Eiwitten zijn eiwitten en ook de goedkopere eiwitpoeders zullen net zo goed hun werk doen als hun duurdere equivalenten. Echter is het in de praktijk wel zo dat de duurdere eiwitten meestal beter mixen en beter smaken. En dat is voor velen de meerprijs wek waard. Uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur, dus experimenteer en vindt zelf jouw favoriete eiwit merk.

eiwit-shakes bereiden

De beste manier om whey eiwit te nemen

Het is belangrijk dat je ingenomen whey eiwitten doen waarvoor je ze gekocht hebt, namelijk spiergroei en herstel. Daarom is het belangrijk dat ze zo goed mogelijk worden opgenomen. Dit noemen we biobeschikbaarheid. Het beste kan je je whey eiwitten nemen met halfvolle of volle melk. De aanwezige vetten en koolhydraten in je melk zorgen voor het energieherstel zodat de eiwitten gebruikt kunnen worden voor spiereiwitsynthese. Mocht je in een strak calorietekort moeten zitten, dan kun je overwegen om de eiwitten te mixen met water of magere melk, maar dan raad ik je aan in dat geval te kiezen voor een whey concentraat of caseïne eiwit, of anders de eiwit-shake te nemen bij een maaltijd.

Ik persoonlijk koop mijn eiwitten bij XXL-Nutrition. Daar zijn alle hier besproken soorten eiwit-shakes verkrijgbaar, maar uiteraard kan je ze ook ergens anders kopen.

Wil je meer advies over voeding, training en leefstijl? Vraag dan nu een gratis intake gesprek aan met FitBewust Personal Coaching!

FitBewust Personal Coaching: Personal Training voor iedereen in:
Heemskerk
Beverwijk

17 maart 2018

Slecht dieet

Slecht dieet: 10 eigenschappen

vertrouwen op immuunsysteem

Vertrouwen op je immuunsysteem? Waarom dan juist vaccineren slim is

waarom val ik niet af

Waarom val ik niet af? 4 redenen (eigenlijk maar 1)

Buikvet verbranden met oefeningen

Buikvet verbranden met oefeningen?Geïnteresseerd?

Personal training in Heemskerk of Beverwijk

Ben jij toe aan personal training in Heemskerk of Beverwijk? Bij FitBewust Personal Coaching zit je dan op de juiste plek voor een personal trainer.

Wil je mijn hulp of advies of wil je mij inhuren voor groepslessen? Ga dan naar de contactpagina en stuur mij een bericht! Bellen of mailen mag natuurlijk ook!

Scroll naar boven