Corona-virus: extra Vitamine C is niet nodig
corona vitamine c

Waarom extra vitamine C nemen niet nodig/handig is in strijd tegen Corona

Door de Corona-crisis is het 'boosten van de weerstand' een hot item geworden en er zijn al vele adviezen te vinden over het versterken van je immuunsysteem. Eén daarvan is het nemen van extra Vitamine C.

Dit advies is vooral gebaseerd op de aanname dat COVID-19 een griepvirus is. Deze aanname heb ik zelf in het begin ook gedaan. Echter is dit een misverstand.  Corona of COVID-19 is geen griepvirus, maar een variant van SARS en komt voor 87% overeen met het SARS-virus.
(https://www.mdpi.com/1999-4915/12/2/244 )

Corona is géén griep!

Er zijn op dit moment van schrijven (maart 2020) geen onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat vitamine C effectief is tegen SARS, laat staan COVID-19. Het advies om extra Vitamine C te nemen is dan ook compleet uit de lucht gegrepen.

Waar komt dit dan vandaan? Het idee is dat vitamine C, het natuurlijke afweersysteem ondersteunt door de productie van interferon te 'boosten'. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3659258/)

Hoewel dit voor een griepvirus (influenza) geldt, ging dit anders te werk bij SARS. SARS kon namelijk niet alleen het interferon systeem ontlopen, maar het virus kon het systeem zelfs kapen. Hierdoor werd er teveel interferon geproduceerd. Dit leidt tot vele ontstekingen in de longen met mogelijk de dood als gevolg.
( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27712625 )

Corona Virus

Advies: Geen extra vitamine C nemen

Er is dus geen enkele redenen om aan te nemen dat vitamine C iets betekent tegen COVID-19 en op basis van wat we weten over SARS, zou het zelfs het probleem kunnen verergeren. Ga daarom geen enorme hoeveelheden extra vitamine C slikken. Eet gewoon gevarieerd met voldoende groenten en fruit en haal je vitamine C uit eten. Als je dat doet, is het nagenoeg onmogelijk om een vitamine C tekort te krijgen.

Er zijn helaas geen wondermiddelen die je immuunsysteem ‘boosten’. Je kunt het hooguit onderhouden met goed eten, goed slapen en bewegen. Echter omdat het een virus is, is de beste bescherming sociale isolatie / social distancing. Niet leuk, en de vraag is hoelang dat haalbaar is. Echter hebben we - zolang er geen vaccin is - helaas geen keus dan zo goed mogelijk proberen de anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

Samengevat

Vitamine C versterkt je weerstand en kan hierdoor ondersteunend zijn in de bewapening tegen algemene griep en verkoudheid. Echter is Corona geen griepvirus en kan het – op basis van wat we weten over SARS - de kracht van vitamine C tegen je gebruiken. Daarom is grote hoeveelheden extra vitamine C nemen niet handig. Dit betekent dus niet dat je angstvallig je vitamine C pillen moet vermijden. Want vitamine C draagt wel degelijk bij aan de algehele weerstand. Maar nogmaals: extra grote hoeveelheden vitamine C zijn niet aan te raden.

Met grote dank aan opleidingsinstituut Chivo voor deze kennis. Zonder hen, had ik zelf ook verkeerde aannames gedaan en goedbedoeld verkeerde adviezen gegeven.

FitBewust Personal Coaching: Personal Training voor iedereen in:
Heemskerk
Beverwijk

17 maart 2020

Slecht dieet

Slecht dieet: 10 eigenschappen

vertrouwen op immuunsysteem

Vertrouwen op je immuunsysteem? Waarom dan juist vaccineren slim is

waarom val ik niet af

Waarom val ik niet af? 4 redenen (eigenlijk maar 1)

Buikvet verbranden met oefeningen

Buikvet verbranden met oefeningen?Geïnteresseerd?

Personal training in Heemskerk of Beverwijk

Ben jij toe aan personal training in Heemskerk of Beverwijk? Bij FitBewust Personal Coaching zit je dan op de juiste plek voor een personal trainer.

Wil je mijn hulp of advies of wil je mij inhuren voor groepslessen? Ga dan naar de contactpagina en stuur mij een bericht! Bellen of mailen mag natuurlijk ook!

Scroll naar boven