Het verschil tussen kwark en yoghurt
Verschil tussen kwark en yoghurt

Geregeld adviseer ik cliënten om meer eiwitten te eten. Als men dan vraagt naar de opties noem ik vaak (magere) kwark. Kwark zit vol met eiwitten en de magere variant bevat weinig vetten. Kwark past perfect in een gezond voedingspatroon. Omdat kwark een zuivelproduct is, denken mensen vaak onterecht dat het 1 op 1 inwisselbaar is met een ander zuivelproduct: namelijk yoghurt. Echter is yoghurt geen hele goede vervanger van kwark. Wat is dan het verschil tussen kwark en yoghurt?

 

Verschil tussen kwark en yoghurt: voedingswaarden

Als we naar de voedingswaarden van kwark en yoghurt kijken, dan worden de verschillen vrij snel duidelijk. In dit voorbeeld kijken we naar het eigen merk van de kwark en yoghurt van Albert Heijn.

Voedingswaarde magere kwark per 100 gram:

Calorieën: 52
Vet: 0 gram
Koolhydraten: 4 gram
Eiwitten: 9 gram

Voedingswaarde magere yoghurt per 100 gram:

Calorieën: 39
Vet: 0,1 gram
Koolhydraten: 5 gram
Eiwitten: 4,5 gram

Kwark en Yoghurt: de verschillen

Zoals je ziet bevat kwark 2 keer zoveel eiwitten als magere yoghurt en zou je dus 2 keer zoveel yoghurt moeten eten wil je dezelfde hoeveelheid eiwit binnenkrijgen als kwark.

Magere yoghurt is dus geen gelijkwaardige vervanger van kwark.

Uitzonderingen hierop zijn Griekse Yoghurt (0% vet) en Skyr (IJslandse yoghurt)

Tip:
Pas op met speciale kwark toetjes zoals die van Danio, Almhoff en Mona (smulkwark). Deze smaken vaak erg lekker, maar bevatten veel toegevoegde suikers en zijn vaak lager in hun eiwit gehalte. Hoewel erg lekker, zijn ze hoger in calorieën dan gewone magere kwark. Nul procent vet kwark van Optimel en sommige supermarkt eigen merk kwark-producten zijn wel lager in de calorieën en passen in een gezond voedingspatroon waarmee je wil afslanken.

Wil je meer weten over voedingsbegeleiding? FitBewust Personal Coaching kan je helpen! Neem contact op en vraag je gratis intake-gespek aan!

FitBewust Personal Coaching: Personal Training voor iedereen in:
Heemskerk
Beverwijk

15 maart 2018

Slecht dieet

Slecht dieet: 10 eigenschappen

vertrouwen op immuunsysteem

Vertrouwen op je immuunsysteem? Waarom dan juist vaccineren slim is

waarom val ik niet af

Waarom val ik niet af? 4 redenen (eigenlijk maar 1)

Buikvet verbranden met oefeningen

Buikvet verbranden met oefeningen?Geïnteresseerd?

Personal training in Heemskerk of Beverwijk

Ben jij toe aan personal training in Heemskerk of Beverwijk? Bij FitBewust Personal Coaching zit je dan op de juiste plek voor een personal trainer.

Wil je mijn hulp of advies of wil je mij inhuren voor groepslessen? Ga dan naar de contactpagina en stuur mij een bericht! Bellen of mailen mag natuurlijk ook!

Scroll naar boven