Goede voornemens: ze komen bijna altijd met elk nieuwe jaar. Zelf ben ik van mening dat je niet tot een bepaalde datum moet wachten om te beginnen aan goede voornemens – lees veranderingen - maar aan de andere kant: Als het mensen helpt om daadwerkelijk hun leven te veranderen, dan is er niets mis met goede voornemens voor het nieuwe jaar.
Het probleem is vaak alleen het waarmaken van deze voornemens. Vandaar hier wat tips die je gaan helpen die ellendige voornemens eindelijk eens waar te maken.
Open deur alarm: Aangezien ik Personal Trainer en voedingscoach ben, zal de nadruk uiteraard liggen op gewichtscontrole, fitheid en gezondheid.
1: Schrijf goede voornemens op!
Goede voornemens in je hoofd hebben klinkt makkelijk, maar in je hoofd zit ook het reptielenbrein. En die doet er alles aan om jou precies op de plaats te houden waar je nu bent. En volgens mij wil je dat niet. Anders had je geen goede voornemens.
Door de goede voornemens daadwerkelijk op te schrijven – of voor mijn part uit te printen – worden de voornemens echt. Het is niet zomaar een ‘brainfart’. Het is nu echt iets dat op papier staat en het confronteert je met wat je werkelijk wil.
2: Wacht niet te lang. Maak een checklist
Van uitstel komt afstel zegt de oude tegeltjeswijsheid, maar deze heeft wel gelijk. Voor je het weet zit je ontevreden door te kachelen in 2016 en kom je er rond de zomer achter dat je nog steeds geen stap verder bent en stel je de goede voornemens maar weer uit tot 2017. Herkenbaar?
Ga met je checklist die je gemaakt hebt in week 1 van januari direct aan de slag. Maak bij elk goed voornemen een to-do list. Wat moet je doen om dat doel te bereiken? Schrijf actiepunten voor jezelf op en voer deze uit en vink ze af. Op je werk doe je dit waarschijnlijk ook om de boel overzichtelijk te houden. Dat is met privédoelen niet anders.
3: Stel een deadline voor je goede voornemens
Bepaal een datum voor jezelf wanneer je de acties ondernomen moet hebben. Om jezelf meer te motiveren, geef je jezelf een beloning als je die deadline haalt. Koop voor jezelf dat ene kledingstuk of die ene game als je je taken op tijd volbracht hebt. Beloon jezelf! Dat verdien je als je hard aan je goede voornemens werkt!
Plan je taken van je to-do lijstjes in. Zorg dat ze onderdeel worden van je dagelijkse taken. Op die manier voorkom je dat je het voor je uitschuift of dat het een vaag bestaan blijft leiden in je hoofd. De typische ‘Oh ja, dat moet ik nog doen gedachte’.
4: Zoek hulp
Ongeacht wat je goede voornemens zijn. Goede kans is dat het je alleen niet helemaal gaat lukken. Dus zoek hulp. Er is niks mis met hulp vragen. Je wil iets bereiken? Dan is het altijd handig iemand aan je zijde te hebben die weet hoe je dat doel kan bereiken en je daarmee kan helpen.
Wil je afvallen en je body in shape krijgen? Zoek hulp bij een leefstijlcoach en/of personal trainer. Wil je gitaar leren spelen? Ga gitaarlessen nemen. Er zijn maar heel weinig mensen die uiteindelijk zichzelf kunnen helpen hun doelen te bereiken. Als je dat kan is dat mooi, maar er is helemaal niets mis met hulp vragen. Je kan nu eenmaal niet alles alleen en dat moet je ook niet van jezelf verwachten.
5: Koppel waarde aan je doelen
Zoals ik bij tip 4 al zei: Wil je in shape komen? Schakel een Personal Trainer in. Wat zeg je? Kost dat geld? Ja, dat klopt. Maar is dat erg? Hoe graag wil jij je doel bereiken? Wat heb je er voor over? Voor niks gaat de zon op. Dat geldt voor alles in het leven.
Het is een onomstotelijk feit dat mensen harder werken voor iets waarvoor zij betaald hebben. Hoe meer zij ervoor betalen, hoe harder er geknokt wordt. Kortom, iets moet waarde hebben. Denk eens aan al die mensen die voor een habbekrats sporten bij een sportschool op eigen houtje zonder begeleiding. Misschien ben je er zelf wel één van. Wie van deze mensen bereiken ook daadwerkelijk hun doelstelling(en)? Slechts een handjevol kan ik je verzekeren.
Dus ja. Veranderingen in je leven brengen is gekoppeld aan een prijskaartje. Maar dat prijskaartje zorgt er ook voor dat jij met een veel grotere commitment aan je doelstellingen werkt. Zeg nou zelf: Ga jij een training overslaan als je dat minimaal 60 euro kost? Dat dacht ik ook...
6: Houd het realistisch. Ga niet te hard
Sommige mensen beginnen echt supergemotiveerd aan hun goede voornemens. Neem bijvoorbeeld die mensen die opeens elke dag in de sportschool te vinden zijn… voor 2 weken. Duidelijk gevalletjes van ‘crash and burn’. Of mensen die willen afvallen en dus spontaan al het ‘slechte eten’ afzweren. Na 3 weken worden ze knettergek en vallen ze terug in het oude patroon. Hoe gemotiveerd je ook bent, houd de controle.
Een goed voornemen waarmaken, betekent een levensstijlverandering. Om die verandering permanent vol te kunnen houden, moet je het wel leuk houden en bovenal ‘haalbaar’. En dat doe je niet door de ‘oorlog aan jezelf’ te verklaren en jezelf hijsen in een veel te strak regime.
Ga je anders eten? Neem dan 1 dag per week een ‘cheat-dag’. Gewoon 1 dag dat je even alles loslaat en eet en drinkt wat je wilt. Of dat nu gezond is of niet. Gewoon even genieten en jezelf gunnen dat je ook mens mag zijn. Het mooie is dat als je jezelf die ene dag gunt, je jezelf ook helemaal niet schuldig hoef te voelen. Dat scheelt weer een hoop stress!
Ga je sporten? Sport dan hooguit 3x per week of begin met 2x per week. Gun je lichaam de rust om bij te komen van de workout.
7: Maak goede voornemens leuk
Een levensstijlverandering maak je om je leven te verbeteren. Als je het minder leuk gaat hebben, dan schiet je levensstijlverandering zijn doel voorbij. Houd er wel rekening mee dat een levensstijlverandering offers vraagt. En het hoeft ook echt niet allemaal leuk te zijn, maar onder de streep moet je er wel gelukkiger van worden. Dus maak het zo leuk mogelijk voor jezelf.
Vind je in je uppie trainen niet leuk, maar met een maatje of onder begeleiding wel? Zoek dan een sportmaatje of personal trainer. Wil je gewoon fitter worden en ‘gewoon gaan sporten’? Zoek een sport uit die je tof lijkt om te doen en geniet daar dan ook van!
Ga je gezonder eten? Verdiep je eens in lekkere gerechten die ook nog eens gezond zijn. Gezond leven betekent niet alleen maar kauwen op een wortel en een bleekselderij vergezeld met een glas water.
8: Volg één pad
Ik zie het heel veel. De typische ‘rondshoppers’ die bij iedereen hetzelfde fitness en voedingsadvies vragen en vervolgens gefrustreerd raken omdat iedereen iets anders zegt. Of nog erger, ze gaan iedereen confronteren met ‘Ja maar Pietje zegt dit…’ of ‘maar op internet staat dat…’
Wie je ook inschakelt of wat je ook doet. Volg één pad! Laat je niet afleiden door andere waarheden. Maak een keuze en blijf daarbij en bekijk vervolgens of je met dit pad je doelen bereikt. Is dat na 8 weken nog niet naar tevredenheid, dan kun je een ander pad overwegen waar je dan bij moet blijven.
Met deze tips ga je veel beter je goede voornemens te lijf en zorg je ervoor dat je in 2016 strakker, fitter en gezonder door het leven kan gaan. Wil je meteen spijkers met koppen slaan? Contacteer mij voor een gratis intake gesprek waarin we uitgebreid de diverse mogelijkheden bespreken.