Je moet het zelf doen
oefeningen voor gezondheid

Soms besluiten mensen dat ze iets aan hun lichaam willen veranderen – meestal is dit ‘afvallen’ - en huren vervolgens een personal coach in. Op zich helemaal niets mis mee, maar een voedingscoach en/of Personal Trainer inhuren is geen automatische weg naar succes. Was het maar zo’n feest! Dan had ik standaard garanties kunnen geven aan elke cliënt die bij mij over de vloer komt. Nee, je lichaam veranderen, op wat voor manier dan ook, vereist hard werken discipline en offers brengen. Alleen iemand inhuren om je te helpen is niet genoeg.

Dit lijkt op zich een open deur, maar toch is bovenstaande voor een hoop mensen minder vanzelfsprekend zodra daadwerkelijk de offers gebracht moeten worden en er buiten de comfortzone getreden dient te worden.

zelf doen

Helemaal als je geen sportverleden hebt, zul je jezelf de eerste trainingssessies afvragen waar je in godsnaam aan begonnen bent. De oefeningen die je doet slaan nergens op, je beweegt als een dronken acrobaat en je spieren protesteren bij het minste of geringste. Als je niet oppast trek je al snel de conclusie dat jij niet gemaakt bent hiervoor en overweeg je zelfs al te stoppen. Niet doen!

Het feit dat je oefeningen in het begin niet goed kan uitvoeren, heeft alles te maken met je proprioceptie. Dit is een schitterend woord en omvat de totale communicatie tussen je hersenen, zenuwstelsel en spiervezels. In het begin hebben je hersenen geen flauw idee hoeveel spiervezels nodig zijn om bepaalde bewegingen uit te voeren en omdat het menselijk lichaam graag zo efficiënt mogelijk werkt, zal er dus zuinig ingezet worden. Vervolgens gaan je oefeningen moeizaam en merk je dat de simpelste bewegingen moeilijk lijken. Je hersenen zullen dit ook opmerken en zal de volgende keer meer spiervezels via het zenuwstelsel activeren om de oefeningen beter uit te voeren. En na verloop van tijd zul je merken dat je steeds beter wordt in de trainingen. Oftewel niet opgeven en de training gewoon doen! Het gaat vanzelf beter.

Het lichaam is super efficiënt en helaas daarom ook een lui secreet. Het lichaam doet niet meer dan nodig is en bespaart zoveel mogelijk energie om te overleven. Gelukkig – of in dit geval misschien wel helaas – hebben wij in het westen energie in overvloed en moeten wij juist een groot deel van die energiereserves lozen, willen we gezond en fit worden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want in de praktijk blijkt het voor een hoop mensen moeilijk te zijn de eetgewoontes aan te passen. Onderbewust blijft dat verlangen naar slechte lekkere dingen zeuren en voor een hoop mensen blijkt de opgave van voeding aanpassen een te groot offer. Niet zo raar als je je realiseert dat zo goed als alle mensen met teveel lichaamsvet een suikerverslaving hebben.

Dieeten zonder straf

Diëten word vaak als een straf gezien en dat is nu precies de verkeerde insteek. Ik heb het met mijn cliënten dan ook nooit over een dieet, maar over een levensstijl verandering. De truc is een modus te vinden waarbij je én gezond leeft en jezelf 1 a 2 dagen in de week het gunt – afhankelijk van hoe graag jij af wil slanken - om gewoon lekker te eten wat je wilt. Dit klinkt ideaal en dat is het ook. Echter duurt het wel even voordat je deze manier van leven jezelf eigen hebt gemaakt. Het duurt minimaal 3 maanden voordat je onderbewustzijn vrede heeft met je nieuwe omgegooide levensstijl. Ook hier geldt dus de regel: gewoon doen!

Hoe lullig het dus ook klinkt, maar het succes om een beter lichaam te krijgen hangt helemaal van jezelf af. Hoever ben je bereid te gaan? Hoeveel offers wil je brengen? Hoeveel tijd per week wil je spenderen aan lichaamsbeweging? Hoe bereid ben jij om je voedingspatroon te veranderen? Hoe ga je om met tegenslagen en hoe voel jij je buiten de comfortzone? Ben je bereid 100% open en eerlijk te zijn tegen je coach omtrent je levensstijl? Dit zijn allemaal vragen waar je goed over na moet denken voordat je een coach inhuurt. Want hoe goed een coach ook kan zijn. Hoe goed zijn of haar reputatie ook is. Het succes valt of staat met je eigen inzet. De coach kan jou alleen maar de tools en de wijsheid geven om je doel te bereiken. Maar het doel behalen moet je uiteindelijk zelf doen.

Permanent je voeding aanpassen

11 juli 2014

Slecht dieet

Slecht dieet: 10 eigenschappen

vertrouwen op immuunsysteem

Vertrouwen op je immuunsysteem? Waarom dan juist vaccineren slim is

waarom val ik niet af

Waarom val ik niet af? 4 redenen (eigenlijk maar 1)

Buikvet verbranden met oefeningen

Buikvet verbranden met oefeningen?Geïnteresseerd?

Personal training in Heemskerk of Beverwijk

Ben jij toe aan personal training in Heemskerk of Beverwijk? Bij FitBewust Personal Coaching zit je dan op de juiste plek voor een personal trainer.

Wil je mijn hulp of advies of wil je mij inhuren voor groepslessen? Ga dan naar de contactpagina en stuur mij een bericht! Bellen of mailen mag natuurlijk ook!

Scroll naar boven